Samenwerking met FabLab Spark en TNM

Het is voor mij zeer indrukwekkend dat ik min of meer ga samenwerken met een fablab en een dynamische onderneming die prachtige producten maakt mbv een CNCfrees. Spark uit Rosmalen en TNM uit Delft zijn mijn partners in het realiseren van het Wikihouse. Mijn eigen kennis en expertise ligt echt op een heel ander gebied maar ik vind het me toch boeiend! Dinsdagmiddag de eerste afspraak, spannend! Is het te doen, mijn droomhuisje?

Hieronder de nieuwsbrief vanuit FabLab voor de liefhebbers.

 

FabLab BeNeLux Nieuws – zomer 2018

FAB14 in Toulouse was groot en groots. De plenaire ochtendsessies zijn terug te zien op video.
Heb je weinig tijd, beperk je tot Dag3.
De messaging-groep rond de FAB14 gaat nu op brede schaal door op Telegram, dus niet alleen het sociale aspect.
Hier staat de uitnodiging  als je deel wilt nemen.
Er is een aanzet gemaakt voor een consortium van Europese fablab netwerken (waaronder dus ook fablab Benelux) om in Brussel de waarde van maakplaatsen te kunnen aantonen. Meld je op European Spaces Coalition als je wilt meedoen/meedenken.
De FAB15 zal worden gehouden in Cairo, FAB16 in Canada en FAB17 in Bhutan!

Vanuit Fablab Flevoland heeft Johan Vrielink een 3D-printer ontwikkeld speciaal voor de educatieve markt: de Dutchy.  Zeer geluidsarm en met een gefreesd metalen frame. € 1499.
Niet gek, want Ultimaker beweegt zich richting Industrie. Ze hebben net een vestiging geopend in Singapore en zijn nu met meer dan 350 man. Plus 28 vacatures waarvan 13 in R&D.

GVLaser van Geert Veldhuizen, het bedrijf achter FabLab de Nijverheid in Maartensdijk, biedt fablabs en maakplaatsen 20% korting op nieuwe machines vanwege de nieuwe huisstijl en kleurstelling van de machines. Het betreft:
GV6040-midi-series met 60 watt laser
GV6090-pro-series  met 100 watt laser
Van elk model is er één aanwezig. Gebruik de code ‘fablab20’
Tevens zijn er twee demo machines:
GV6040 pro met 60 watt laser, compleet met koeler CW3000, luchtpomp en ventilator voor € 5995,- ex btw vaste prijs
GV1390-pro-series met 100 watt laser, compleet met koeler CW3000, luchtpomp en ventilator voor € 7995,- ex btw vaste prijs

Fablabs en Onderwijs krijgen 20% korting op alle filament van colorFabb. Maak een account aan en vink ‘fablab’ aan.

De War (FabLab Amersfoort) heeft ook dit jaar weer het grassroots festival Koppelting, de opvolger van FabFuse. 20-26 augustus.

Er gebeurt veel in en rond bibliotheken:
– de Openbare Bibliotheek van Amsterdam heeft inmiddels vier Maakplaatsen in vestigingen. Er zijn er in de komende jaren 10 van deze maakplaatsen gepland, die vooral scholen uit de buurt dichter bij het ‘maken’ willen brengen. OBA heeft daar een uitgebreid programma voor ontwikkeld, inclusief een fellowship voor docenten. De maakplaatsen worden geleid en bemand door bibliotheekmedewerkers.
– Bibliotheek Rotterdam opent in september Maakplaats010 op de 1e verdieping van de Centrale aan de Hoogstraat.
– Bibliotheek Dendermonde komt met de Makerstrap
fablabkleinbrabant in Bib Puurs verhuist begin september een onze nieuwe locatie in CC Binder.

Het Minifablab van Bart Bakker heeft een Makerkar ontwikkeld: een mobiel fablab dat in een busje naar bibliotheekvestigingen kan worden gebracht. En door een deur van 75 cm past. Aan boord een compleet minifablab met lasersnijder en luchtfilter.
Voor de ontwikkeling van programma’s rond de Makerkar heeft de Koninklijke Bibliotheek aan Rijnbrink (de ondersteuningsinstelling voor biebs in Gelderland/Overijssel) een innovatie-subsidie van €20k verstrekt. Ook bibliotheken van Noord-Fryslân zijn er bij betrokken.

FabLib is een samenwerking tussen Frysklab (Jeroen de Boer) en de STEAMachine van Fablabfactory (Stijn de Mil). Hun doel is om bibliotheken te voorzien van maakplaatsen, met de programmering die daar bij hoort.

Op 28 september is er de FabLearn Conferentie over makereducation in het Klokgebouw in Eindhoven.
Sprekers o.m. Paulo Blikstein en Sylvia Martinez. Er zijn roundtables.
Alle vier BeNeLux makerbussen staan er en ook een Makerkar.
29-30 sep daarop is er dan de Makerfaire Eindhoven

WAAG heeft zijn naam bijgewerkt. Het nieuwe ‘WAAG – Technology and Society’ geeft het raakvlak aan waar de WAAG zich wil bewegen. Het was ‘Waag Society, onderzoeksinstituut voor kunst, technologie en samenleving’. Zondagavond 12 augustus is Marleen Stikker de Zomergast op VPRO bij Janine Abbring; 20.15 uur op NPO 2.
Ik stond in 1995 aan de wieg van de Waag  en denk dat zij een doorbraak heeft betekend voor Nederland.
FabLab WAAG heeft iedere donderdag open inloop van 16-20 uur en ze hebben momenteel een stageplaats.

Buinho in Portugal biedt een residency aan in hun FabLab! €300 voor twee weken. Langer kan. Dan heb je een eigen kamer en 24/7 de beschikking over alle machines. buinho.pt

Het Minifablab heeft een ‘Ultimaker 3D Printer Pool’: vier Ultimakers2Go, die om niet kunnen worden uitgeleend en ingezet voor fablabs, scholen en maker-events. Het zijn refurbished test-machines van Ultimaker en voorzien van Doodle3D. De pool is in beheer bij Doodle3D. Contact rick@doodle3d.com of bart@fablab.nl. Schroom niet!

Ultimaker had nog een paar test machines voor strikt hergebruik in het fablab netwerk. Eén daarvan is via FAB14 nu in Ouagadougou, Burkina Faso. Een paar jaar geleden leek hun crowdfunding voor € 7069 om een fablab Ouagalab te stichten het net niet te halen. Wij hebben hen toen over de streep geholpen. Zij hebben daarop hun eigen stenen gebakken (!) en het lab eigenhandig gebouwd. En zijn nu een bloeiende community.

Fablab013 in Tilburg heeft in het lab een fiber laser Kristel, beschikbaar gesteld door lasergraaf.nl. Kristel is de zwaarste publieke lasermachine die je zo maar zelf kunt gebruiken. Met haar 500 Watt aan laservermogen snijd je dan ook moeiteloos door 6 mm. staal of 3 mm. RVS. Heavy metal!

Fontys stel zijn metaalprinter Trumpf TruPrint 1000 beschikbaar aan bedrijven en ook voor studenten van Fontys.

FabLab Mariahoeve was op zoek naar “ecologische” multiplex voor op de lasersnijder: multiplex die verlijmd is met niet-chemische (en dus sowieso formaldehydevrije) lijm. Naast dat het beter voor het milieu is, heeft het als voordeel dat de lijm doorzichtig is en niet wit. Dat snijdt daarom beter (wit reflecteert licht).
Zij werden getipt naar eco-logisch.nl en af.nl

Er zijn Makerfaires op komst:
Maker Faire Hannover, 14-16 september, 2018
Maker Faire Rome October 12 + 13 + 14, 2018
Maker Faire Paris. November 23 + 24 + 25, 2018
Maker Faire im Norden, Kiel, November 17 + 18, 2018

De kaart op onze website fablab.nl bevat nu ook maakplaatsen, die geen fablab zijn. Criterium is de geest van FabLab: bieden van open inloop, plus het hebben van een lasersnijder of router. Want zonder dat ben je geen fablab.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s